ŠTO JE MONTESSORI?

MONTESSORI više je od metode. To je način života koji ima svoj cilj: doseći mir, razviti samospoznaju i poštovanje prema sebi, drugima i okolini, te uvažavati međusobne različitosti.

Montessori sustav obrazovanja

Svjetski je priznata pedagoška koncepcija duge tradicije. Koncepcijski se razlikuje od tradicionalnog odgojno-obrazovnog sustava i sadrži jedinstven pristup djetetu i njegovim potrebama, te međusobno jedinstvo predškolskih i školskih institucija.

Montessori okolina

Soba dnevnog boravka u vrtiću ili učionica u školi oblikovana je po mjeri djeteta. Didaktički materijali i aktivnosti su pažljivo odabrani i postavljeni na otvorene police kako bi stimulirali dječja neovisna istraživanja. Na ovaj način djeca prirodno i samostalno uče. Moto Montessori pedagogije je "Pomozi mi da to učinim sam."

Maria Montessori (1870 - 1952)

bila je prva žena liječnica u Italiji. Svoju ju je metodu razvila pomoću empirijskog promatranja djece. Suvremeni znanstvenici sada, gotovo stoljeće kasnije utvrđuju znanstvene činjenice koje potvrđuju njena otkrića.

Montessori metoda

u osnovi je jedinstven pristup tehnici učenja. Naglasak nije na poučavanju djeteta, nego se osigurava poticajna okolina koja povećava dječju prirodnu radoznalost i omogućuje mu kroz igru spontano učenje otkrivanjem.

Dijete se uči samodisciplini, te bitnim odrednicama demokracije otkrivanjem da poštovanje drugih osoba i njihovih prava znači osiguravanje poštovanja i tih istih prava za samoga sebe.