Pripreme za odlazak u vrtić

Za brojne obitelji početak jeseni znači i prvo odvajanje – mama počinje raditi, a dijete kreće u jaslice, vrtić ili kod tete na čuvanje. Odvajanje od roditelje najteže pogađa djecu stariju od šest, sedam mjeseci pa negdje do godinu i pol, a upravo je to doba kada će većina mama vraća na posao.

U razvojnoj je psihologiji to razdoblje poznato po strahu od odvajanja i stranih lica. Ovi se strahovi vezuju uz spoznajni razvoj – djeca su sada privrženija članovima obitelji, te primjećuju sve što je novo i strano.

Teško se prilagođavaju djeca koja često pobolijevaju, žive u nepovoljnim obiteljskim uvjetima ili im je polazak u jaslice i vrtić povezan i s drugim stresnim događajima u životu: selidbom, dobivanjem mlađeg brata ili sestre i sl. Inače, većini će djece trebati dva tjedna do mjesec dana da jaslice, vrtić prihvate kao svoj novi dom.

Bez obzira kreće li vaše dijete u jaslice ili vrtić, ili će ga početi čuvati baka, prilagodba treba biti postupna. Vjerojatno su vam poznata osnovna načela. Važno je da upozna novu sredinu prije nego što ga ostavite na čuvanju. Ako dijete kreće u jaslice ili vrtić, možete ga odvesti na vrtićko igralište, uvesti ga u zgradu i pokazati mu sobu u kojoj će boraviti, ormariće i male umivaonike gdje će ostavljati svoje stvari i prati ručice.

Pravilo jest da prvi dan dijete ostaje samo nekoliko sati i to između doručka i ručka, u vrijeme igre ili grupnih aktivnosti. Odgajateljice će vam dopustiti da i vi ostanete u grupi. Drugi će dan dijete vjerojatno protestirati, jer tek sada počinje shvaćati da ga namjeravate ostaviti. Ako su prva dva dana prošla bez trauma, treći bi dan boravak u vrtiću trebalo produžiti, pa će vam odgajateljice predložiti da dijete dovedete na doručak i ostavite na ručku. Sljedeći dan ga možete pokušati ostaviti na spavanju, a prije nego što počnete raditi dijete bi trebali naviknuti da jelodnevni boravak.

Usto, važno je da djetetu ne lažete: da mu ne kažete “sad će mama doći”, a onda ga ostavite na nekoliko sati, jer će tako izgubiti u vas povjerenje. Čak i ako se radi o bebi, koja ne razumije što se točno događa, nemojte se kradom izvući. Budite strpljivi, dajte sebi i djetetu dovoljno vremena i nemojte već nakon nekoliko tjedana donositi odluku o promjeni jaslica, vrtića ili baby sitterice.