Odvikavanje od dude

Smatra se da trenutak rastanka od dude dolazi u dobi od tri do tri i pol godine.

Zašto u toj dobi? Tada dijete već dobro govori, uživa u druženju s vršnjacima, pa u zanosu igre može satima zaboraviti na dudu. Ako je tužno, umjesto da počne sisati palac ili dudu, riječima će iskazati svoje osjećaje. To znači da mu duda više ne mora biti najbolja tješiteljica.

Kako djetetu možete pomoći da mu to odvajanje prođe što bezbolnije?

Nemojte mu davati dudu ako je ne traži. Dok se igra i zabavlja s vršnjacima, s vama je u šetnji ili mu čitate priču, duda mu vjerojatno neće ni pasti na pamet.

Nikada ga ne kažnjavajte, ali ga zato uvijek nagradite kada se uspije od nje odvojiti.

Recite mu na ulasku u jaslice ili vrtić da dudu trebaju samo djeca iz najmlađe jasličke skupine dok su je njegovi ršnjaci ostavili doma.

Predložite mu da svoju dudu daruje nekom tek rođenom djetetu iz susjedstva, svom malenom bratiću ili sestrični, djetetu vaše prijateljice. No to učinite tek kada vidite da se od nje posve odvojilo.

Nemojte žuriti i prisiljavati dijete da na silu ostavi svoju najbolju prijateljicu. Trogodišnjaci su u stanju cijeli dan biti bez dude, no prije spavanja ili u nekim posebnim prilikama ona će im i dalje biti potrebna (najviše zbog potrebe za sigurnošću)