Odvikavanje od pelena

Ljeto je idealno godišnje doba za odvikavanje od pelena. Toplo je, pa djetetu možete skinuti pelene bez straha da će se prehladiti. A kada to učinite, konačno će shvatiti što znači – biti mokar. Naime, kako velika većina današnjih roditelja koristi jednokratne pelene, djeca ne mogu niti povezati dvije pojave – napraviti nuždu i osjećati vlažnost pelene.

Većina djece spremna je na odvikavanje do pelena oko dvadesetog mjeseca života, no ne trebate se brinuti ako vaše dijete kasnije skine pelene. Isto tako, nerijetko ćete čuti roditelje koji se hvale kako je “njihovo dijete skinulo pelene već s godinu dana”. No, prije bismo mogli reći da su ga roditelji uhvatili u nuždi, nego što je dijete doista razumjelo što se od njega traži.

Kako početi s odvikavanje od pelena?

Kupite mu kahlicu i stavite je kraj njegovih igračaka.

Neka u početku na njoj sjedi obučeno, najbolje svakodnevno u isto vrijeme.

Sada ga stavite na kahlicu bez pelena, ali ne očekujte da u nju uspije obaviti nuždu. Najlakši način da shvati namjenu kahlice jest da u nju stavite sadržaj pelene nakon što je dijete u nju kakalo. Potom zajedno bacite sadržaj kahlice u zahodsku školjku.

Svaki uspjeh pohvalite, no nemojte ga grditi kada mu “pobjegne u pelene”.

Ako ste ga počeli navikavati na kahlicu kada je za to dovoljno zrelo, bit će mu dovoljno desetak dana da usvoji tu naviku.

Mnogo je lakše naučiti kontrolirati “veliku nuždu”, pa će djetetu trebati još neko vrijeme kako bi naučilo kontrolirati mokrenje. U nekim je slučajevima sasvim suprotno.